понеделник, 31 октомври 2011 г.

Ечемик

Ечемикът не е сериозно заболяване и възниква в резултат на инфекция в основата на косъм от миглите. По принцип изчезва, като се спука и отдели гной, или заздравяването е бавно. Ако не се лекува, се задържа 7-10 дни. Целта на терапията е да бъде смален или спукан, да се предотврати разпространението на инфекцията и да се изгради устойчивост към нея в бъдеще.
Профилактика
Повишете устойчивостта си спрямо инфекции чрез редовни физически упражнения, здравословно хранене и методи за справяне със стреса. Ечемикът е заразен, затова болният трябва да ползва индивидуални кърпи за лице и тяло, които да се сменят всекидневно. Ако живеете с човек, страдащ от такава бактериална инфекция, мийте внимателно ръцете си и избягвайте да пипате очите си.
Лечение
Не се опитвайте да изстискате гнойта от ечемика. Ако той се спука сам, внимателно избършете секрета.
Билколечение
- всеки ден яжте по две скилидки суров чесън, за да повишите имунитета си;
- направете чай от една от следните билки: очанка (намалява възпалението), репей или невен (за борба с инфекциите). Пригответе компрес (Успокояващ компрес - поставете малко памук във вдлъбнатата част на дървена лъжица и го увийте с бинт. Потопете лъжицата в гореща вода и поставете върху окото за около 5-10 минути) и го наложете. Повтаряйте процедурата на всеки два часа;
- за укрепване на имунната система пийте всекидневно по две чаши чай от ехинацея, репей, хидрастис, лепка или мента.
От аптеката: всекидневно приемайте добавки с витамин С, флавоноиди и рибено масло (за мастни киселини омега - 3 ), за да се справите по-лесно с инфекцията.
Хомеопатия
- Pulsatilla: при първата поява на ечемик или при периодично изявяващ се ечемик, който е с жълта гной;
- Silica: за да се справите с ечемик, при който не помага Pulsatilla;
Незабавно потърсете лекар, ако:
- страдате от рецидивиращ ечемик;
- ечемикът се уголемява;
- самото око е зачервено или има секрет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар