понеделник, 31 октомври 2011 г.

Гадене и повръщане

Обикновено гадене и повръщане се появяват вследствие на стомашно разстройство поради преяждане, калорична храна, алергия, непоносимост или свръхчувствителност към даден продукт. Същите симптоми възникват и поради раздразнена стомашна лигавица след злоупотреба с алкохол, инфектиране с микроорганизми или техните токсини (хранително отравяне). Възпалението на стомашно-чревния тракт води и до диария.
Други фактори за появата на гадене и повръщане са чувството на тревога, страх, шок и мигрена, както и нарушения в механизма на равновесие във вътрешното ухо, причиняващи световъртеж като при морска болест, възпаление на вътрешното ухо и болестта на Мениер. Гаденето, особено в началото на деня ("сутрешното гадене"), е обичайно явление в първите месеци на бременността. Децата често повръщат при заболявания, протичащи с висока температура.
Някои медикаменти, включително противоракови и обезболяващи средства, също провокират гадене и повръщане. Понякога те са симптоми на сериозни заболявания като язва на стомаха, не контролиран диабет, жълтеница, заболявания на жлъчния мехур, инфаркт и рак.
Профилактика
Хранете се винаги бавно и дъвчете старателно, за да не се стига до гадене след хранене. Внимавайте да не преяждате. Възможно е да имате свръхчувствителност към дадена храна, ако симптомите се появяват редовно след консумацията й. В такъв случай я избягвайте.
За да предотвратите стомашни разстройства, причинени от инфекции, обръщайте особено внимание на личната и битовата хигиена. За да не повръщате през бременността, поемайте често лека храна, а сутрин, веднага след ставане от сън, изяждайте по една бисквита с джинджифил или изпивайте неголяма чаша джинджифилов чай, подсладен с мед.
За избягване на гаденето при стрес или притеснение правете дихателни и релаксиращи упражнения за успокояване на съзнанието.
Лечение
Приемайте достатъчно течности, ако повръщането е често и е съпроводено от диария.
- през целия ден пийте постоянно на малки глътки вода или плодов сок;
- за да компенсирате загубата на соли и течности от организма, разтворете във вода рехидратиращи соли от аптеката или си направете сами (рехидратираща сол - Смесете в 1 литър вода 8 равни чаени лъжици захар или 4 пълни лъжички мед с една чаена лъжица сол);
- опитайте се да установите какви напитки задържате по-лесно - топли или студени;
- избягвайте алкохола, защото стимулирате отделянето на урина и води до обезводняване. Освен това дразни стомаха и може да забави възстановителния процес;
Билколечение
- джинджифилът е ефикасно средство против гадене и повръщане. Приемайте го пресен или в сладкарски изделия, на таблетки или като джинджифилов чай на малки глътки;
- за да облекчите гадене поради притеснения, пийте чай от лайка - той има успокоителен ефект и е полезен за храносмилането;
Домашни средства: Загряващите подправки като карамфил, канела и кардамон улесняват храносмилането и очистването на червата от токсини. При гадене си направете чай с една или повече от подправките и го приемайте на малки глътки (не се препоръчва при язва на стомаха).
Хранителен режим: След пристъп на гадене и повръщане дайте време на организма да се възстанови, като постепенно възобновите нормалния си режим на хранене. Отначало яжте нещо леко и бързоусвоимо: ориз, бульон, нискомаслено кисело мляко, препечен пълнозърнест хляб. Избягвайте кафе и мазни храни.
Хомеопатия
- Arsenicum: при остри стомашно-чревни заболявания с диария и пареща болка в стомаха, изтощение и тръпки (при настинка).
- Ipecacuanha: при постоянно гадене, което може да бъде придружено и от други симптоми.
- Nux vomica: при гадене с позиви за повръщане, когато не можете да повърнете.
- Sepia: при постоянно гадене, което се провокира дори от мисълта за храна.
Цветни есенции: Когато гаденето е причинено от тревога с конкретна причина, използвайте мимулус, а ако е безпричинно, помага есенция от лиственица.
Незабавно потърсете лекар, ако:
- повърнатото съдържа кръв или черна материя, наподобяваща утайка от кафе;
- имате главоболие, световъртеж, висока температура, силни болки в корема или в гърдите, сънливост, непоносимост към ярка светлина;
- малко дете или стар човек страдат от упорито повръщане.



Няма коментари:

Публикуване на коментар