сряда, 2 ноември 2011 г.

Запек

Последният етап от храносмилателния процес се осъществява в колона (основната част на дебелото черво), който е дълъг около 1.5 метра и е населен с милиарди бактерии, гъбички и други микроорганизми (чревна флора). Някои от тях помагат за очистване на организма от токсините и предпазват от инфекции. Нормалният баланс на микроорганизмите помага за предотвратяване на запека, както и на диарията.
Хранителните остатъци и другите отпадъчни вещества се придвижват през червата благодарение на перисталтиката - неволни ритмични съкращения. Времето за преминаване на храната през целия стомашно-чревен тракт е от 12 до 48 часа, въпреки че при редовни черва и 72 часа са приемлив срок. Обикновено за нормално се смята изхождането поне веднъж дневно и изпражненията са еднородни, меки и се отделят леко. С напредването на възрастта червата може да станат по-лениви.
Обичайната причина за запека е небалансиран хранителен режим. Силно рафинираните, бедни на фибри храни и недостатъчните количества течности почти неминуемо забавят чревната перисталтика. Другите възможни фактори са недостатъчна физическа активност, продължителния стрес, бременност и много рядко, по-сериозно заболяване като хипофункция на щитовидната жлеза или рак на дебелото черво. Някои лекарства - включително обезболяващи средства, антидепресанти, антибиотици и противозачатъчни таблетки - водят до запек. Парадоксално е, че това се получава и при продължителна употреба на слабителни, които правят червата слаби и лениви.
Профилактика
Консумирайте богати на фибри храни и избягвайте честата употреба на рафинирани, обработени и мазни продукти. Въпреки всичко добавянето на влакнини към храната под формата на допълнителни пшенични трици не се препоръчва, защото дразнят червата. Овесените или оризовите трици обаче са малко по-приемлива алтернатива.
Консумирайте повече храни, богати на магнезий (миди, раци, ядки, семена, бобови растения, пълнозърнести продукти) или го приемайте под формата на добавка.
Всеки ден пийте поне 6 чаши течности на водна основа, за да станат изпражненията ви по-меки, по-обемни и да се отделят по-лесно. Увеличете дозата, ако сте по-едри, ако сте подложени на физическо натоварване или пък времето е горещо. Плодовите и зеленчуковите сокове интензивно стимулират червата, като за предпочитане е да ги приготвяте сами и да ги пиете веднага.
Предложение за сок за редовно изхождане:
- Сок от спанак - Направете сок от шепа пресни листа от спанак, 1/3 краставица и 2 домата. Разредете със същото количество негазирана минерална или филтрирана вода.
- Сок от ябълки и грозде - Направете сок от 2 ябълки и 170 гр. грозде. За разнообразие заменете ябълките с круши, папая или ананас.
Лечение
Компреси: Редуването на студени и горещи компреси на корема стимулира червата. Започнете с горещ компрес. Намокрете малка хавлия в много гореща вода и я изстискайте, поставете я сгъната върху корема и я оставете за 3 минути. Заменете компреса за една минута с хавлия, третирана по същия начин, но с много студена вода. Продължете да редувате горещите и студените компреси в течение на 10-20 минути.
Хранителен режим:
- всяка сутрин изпивайте сока от 5-6 варени сини сливи, а късно вечер изяждайте самите плодове. Смокините са добра алтернатива.
- консумирайте кисело мляко с жива закваска, която възстановява баланса на чревната флора, ако е бил нарушен от антибиотици или гастроентерит.
- всеки ден яжте по една чаена лъжица меласа.
- накиснете за два часа в чаша гореща вода 1-2 лъжици ленено семе или семена от живовляк. Овкусете с лимон и мед и изпивайте вечер преди лягане. Погрижете се едновременно с това да приемате допълнително течност.
Билколечение
- пийте три пъти дневно по чаша чай от гол сладник, джинджифил, корен от глухарче, корен от къдрав лапад или репей.
- всяка вечер в продължение на седмица изяждайте по три скилидки чесън, за да възстановите баланса на чревната флора.
Потърсете медицинска помощ, ако:
- запекът се появява неочаквано и самолечението в продължение на три дни не дава резултат;
- изпражненията ви са черни или примесени с кръв;
- имате болки в корема или висока температура;
- страдате от хроничен запек;
- възможната причина е приемът на нови лекарства;

Няма коментари:

Публикуване на коментар