петък, 4 ноември 2011 г.

Лош дъх

Постоянният лош дъх се дължи на недобра устна хигиена, болни зъби или заболявания на венците. Постенето или прекомерната употреба на продукти от животински произход също оказват влияние. Понякога лошият дъх е симптом за синузит, респираторно заболяване, анемия, диабет или висока температура. При отделяне на недостатъчно количество стомашна киселина плодовете, консумирани след белтъчини, ферментират в стомаха и образуват газове, придаващи лош дъх.
Профилактика
Яжте различни зеленолисти зеленчуци, съдържащи растителния пигмент хлорофил, който е природен освежител на дъха. Ограничете приема на рафинирани въглехидрати, кафе, алкохол и млечни продукти. Ако страдате от недобро храносмилане и газове, вероятно количеството на стомашната киселина е недостатъчно. За да компенсирате недостига, добавяйте оцет към ястия от риба, месо или яйца. Ябълковият оцет осигурява на организма оцетна киселина като заместител на стомашната. При някои хора влияе добре всекидневната гаргара (да не се поглъща) с 2 чаени лъжички ябълков оцет, разтворен в половин литър топла вода. Два пъти дневно мийте внимателно зъбите си и ползвайте след това клечка или конец за зъби. Почистването на езика с четка също помага.
Лечение
Билколечение
- дъвчете листа от магданоз, за да неутрализирате миризмата;
- дъвчете семена от анасон или резене, копър, кардамон или кимион;
- за освежаване на дъха след хранене пийте чай от сминдух или мента;
- всекидневното изплакване на устата с чай от ехинацея облекчава възпалението на венците. Добавете в чаша вода 2 чаени лъжички корен от ехинацея, оставете го да поври под капак на тих огън 10 минути и охладете преди употреба.
Освежител за уста: Правете гаргара с чаша топла вода, в която сте разтворили две капки масло от мента.
Потърсете медицинска помощ, ако:
- венците ви кървят или страдате от афти в устата;
- лошият дъх не изчезва въпреки мерките за самолечение;
- проблемът е отскоро, но не отшумява за седмица;

Няма коментари:

Публикуване на коментар